A sárgaborsó főzelék finom és tápláló étel lehet. A sárgaborsót előző este áztassa be hideg vízbe, majd főzze puhára a következő napon. Íme egy egyszerű sárgaborsó főzelék recept:
Hozzávalók:
- 500g sárgaborsó
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 dl tejföl
- 2-3 evőkanál ecet
- petrezselyem zöldje
Elkészítés:
- Az előző este beáztatjuk a sárgaborsót, majd leszűrjük és félretesszük.
- Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd megpucolt és apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítunk benne.
- Hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve, 2-3 percig pirítjuk, amíg a liszt szép aranyszínűre sül.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt köményt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az összes hozzávalót.
- Beletesszük a beáztatott sárgaborsót, és addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ez kb. 45-60 percet vesz igénybe.
- Amikor a sárgaborsó megpuhult, botmixerrel pürésítjük a főzeléket.
- Ha szükséges, hígítsuk még egy kis vízzel.